Zadelmak maken


Het belang van een stevige solide basis

Onze jarenlange ervaring in het zadelmak maken van allerhande verschillende types sportpaarden heeft ons het belang van de opbouw van een stevig fundament doen inzien.
Problemen welke zich voor doen gedurende het proces van zadelmak maken of zich gaan ontwikkelen door foutief of overhaast werk zullen het paard de rest van zijn verdere carrière achtervolgen. Paarden beschikken over een fantastisch geheugen. Hun vermogen om aangeleerd gedrag te onthouden is onbegrensd. Er is een gezegde van George Morris waar we ons goed bewust van moeten zijn: "Every second you are either schooling or un-schooling your horse. There is no in-between!" Te vaak wordt zadelmak maken overgelaten aan onbevreesde personen met weinig rijkunstige finesse. Een gevolg hiervan is dat veel paarden van jongs af aan bepaalde gedrags- en/of rijkunstige problemen ontwikkelen. Iedereen weet dat het veel eenvoudiger is om onmiddellijk juist gedrag aan te leren, dan om ingeslopen fouten te moeten corrigeren. Consequent en doordacht werk, in vertrouwen en met wederzijds respect, is ons handelsmerk. 

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zadelmak maken bij Oh-equestrian is meer dan het zadel opgooien, en wegrijden. Het proces bestaat uit een aantal stappen, welke in onze ogen niet mogen worden overgeslagen om van een correcte 'opleiding' te kunnen spreken.

  1. Het paard moet ons vertrouwen om zijn/haar lichaam op elk mogelijk plaatsje te laten aanraken. Eerst op veilige afstand, desnoods met een verlengstukje aan onze arm. Nadien met onze hand, tot zelfs met eer krakend/friemelend plastic zakje in onze hand. Wanneer het paard niet meer schrikt van het akelige plastic zakje, zijn we klaar voor de volgende stap!
  2. dan leren we hem/haar de vier voeten geven. (--> respect & vertrouwen) Deze stap wordt vaak vergeten, of uit gemakzucht overgeslagen, in het proces. Voor ons is het echter een eerste teken van vertrouwen en respect ten opzichte van ons al begeleider/ruiter.
  3. De snoet van het paard vertelt ons alles. De gezichtsuitdrukking van ons paard is de graadmeter van het vertrouwen dat het dier in ons heeft. Een aandachtige ruiter/begeleider kan perfect uit de gezichtsuitdrukking opmaken wat het paard al dan niet zal accepteren. Wanneer we vaststellen dat de blik in de ogen van ons paard van angst/onzekerheid naar vertrouwen/nieuwsgierigheid gaat, dan is het moment aangebroken om het harnachement te introduceren. Stap voor stap laten we het paard kennismaken met peesbeschermers, zadeldekje, longeersingel, hoofdstel en bit, zadel, singel etc.
  4. Wanneer het paard heeft kennisgemaakt met zijn/haar uitrusting, is het tijd om de beentjes te strekken. Stapsgewijs leren we het paard aan de longe stappen, draven en galopperen. Eerst zonder getuig, later ook met getuig. Het paard krijgt wel een bit in de mond, maar de longeerlijn blijft aan het koorden halster, dit om de gevoelige mond van ons paard zo lang mogelijk te ontzien.


Wil je graag meer weten/leren,  maak gerust een afspraak, zodat je ons ook live aan het werk kan zien.